Festivalul florilor de cires

26.02.2014 10:29
  Floarea de cires este floarea provenita dintr-o serie de arbori de Prunus. Ciresul japonez, Prunus serrulata, este numit uneori de japonezi si Sakura, nume omonim cu cel al Festivalului infloririi ciresilor din Japonia. Acesta este  unul dintre cele mai impresionante festivaluri dedicate naturii fiind organizat in fiecare primavara atat in Japonia cat si in alte tari ale lumii. Multe dintre soiurile de ciresi au fost cultivate de japonezi doar in scop ornamental, de aceea ele nu produc fructe. Cireșile comestibile provin din soiuri de Prunus avium. Sakura insa, este numele atribuit ciresului japonez, un arbore cu o insemnatate divina in cultura si istoria japoneza.
       Adorarea florilor in cultura japoneza a fost influentata de cultura chineza (adoptata in perioada Heian, 794-1185).  In cultura chineza, ciresul reprezenta imaginea femeii, insa in cultura japoneza a primit o simbolistica aparte, mult mai profunda si mai filosofica. Japonezii au observat atent ciclicitatea ciresului facand o asemanare interesanta intre natura arborelui si natura umana, florile de cires fiind asemuite cu implinirile sufletesti, atingerea idealurilor si dezvoltarea personala pe de o parte si pe de alta parte, in stadiul de ofilire, reprezinta viata finita si trecatoare a omului.Florile de cires in cultura japoneza, simbolizeaza norii care nu definesc altceva decat metafora efemeritatii vietii. Mugurii florilor de cires reprezinta nasterea omului, inflorirea releva tineretea si maturitatea iar ofilirea si scuturarea florilor este privita ca fiind sora geamana a batranetii si mortii omului.Frumusetea unica, uimitoare si plina de culoare ne incanta privirile si sufletul, ne desfata emotiile, trairile insa niciodata nu trebuie sa uitam ca intr-o bunza zi ofilirea ne va brazda chipul iar moartea devine inevitabila. Se spune ca singura intalnire la care omul nu poate intarzia este propria sa moarte.Festivalul ciresilor infloriti se incheie cu o ploaie de petale care imbraca intr-o mantie rozalie pamantul.
       Tot in aceasta perioada, japonezii sarbatoresc “Hanami“ – o traditie veche ce dainuie de cateva secole: iesirea la picnic sub ciresii infloriti (sakura). Obiceiul iesirii la picnic isi are radacinile la inceputurile anilor 700 (perioada Nara). Initial era permisa doar elitei Curtii Imperiale insa bravii Samurai din perioada Edo au raspandit-o repejor in intreaga societate. Datorita lor, astazi toti japonezii pot iesi cu familia sau cu prietenii la un picnic sub ciresii infloriti. Aici servesc masa de pranz, beau sake si sarbatoresc intreaga zi cu mare veselie.Festivalul Hanami celebreaza splendoarea florii de cires si pentru multi reprezinta un binevenit prilej de relaxare in mijlocul naturii, de bucurie si de admiratie fata de natura trezita la viata.
       In Japonia, floarea de cires este unul dintre itemurile cel mai frecvent utilizate pe bunurile de consum: chimonouri, articole de papetărie, veselă etc. De asemenea, multe melodii traditionale – cantate in special la flautul din bambus – au ca tematica principala frumusetea incomparabila a florilor de cires.